Informatie

Overtollig eelt

Eeltvorming  is een natuurlijke reactie van de huid op afwisselende druk. Het is de verhoorning van de opperste laag van de huid, de hoornlaag. Handen en voeten zijn de meest voorkomende plaatsen voor verhoorning. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag,  bijvoorbeeld op de bal van de voet en onder de hiel; de drukpunten. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, dat vaak gepaard gaat met likdoorns.

Behandeling
Eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte door middel van snijden en frezen.

Kloven

Dit is een huidaandoening die als gevolg van drukbelasting optreedt. Het komt regelmatig voor dat door een droge huidstructuur en de aanwezigheid van eelt de huid ter plaatse ‘barst’. Hierdoor ontstaan er soms diepe en pijnlijke kloven. Een kloof lijkt op een kartelige snee in de huid, met harde randen. Terwijl de huid in de diepte dun en kwetsbaar is. Ze gaan makkelijk bloeden.

Behandeling
Om kloven te genezen, moet de eeltrand in de lengterichting van de kloof worden verwijderd door middel van snijden en frezen. Zo voorkom je dat de kloof verder wordt opengetrokken. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen.

Advies
Vet eeltranden en kloven intensief in met een goed indringende vette crème (geen vaseline). De huid wordt dan zachter en de scherpe randen kunnen gemakkelijker worden verwijderd, waardoor de huid gelegenheid krijgt te herstellen.

Likdoorn

Dit is een (meestal pijnlijke)  eeltverdikking  aan de voet. Likdoorns zijn een dagelijkse kwelling. Vaak wordt het lopen erdoor bemoeilijkt.

Een likdoorn ontstaat door hevige eeltvorming op een klein gebied van de huid. De balans tussen huidvorming en afschilfering is verstoord en door plaatselijke druk gaat de verhoorning niet alleen naar buiten, maar wordt als een hoornpit naar binnen gedrukt.
Likdoorns kunnen voorkomen aan de voetzool (teengewrichten, voorvoet, hak) alsook op de strekzijde van de voet (teengewrichten) én aan de zijkanten van de tenen (bijvoorbeeld wanneer twee tenen door stand-afwijkingen of door knellend schoeisel tegen elkaar gedrukt worden).

Behandeling
De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit regelmatig gebeurt door middel van snijden, frezen en druk-vrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en  zelfs verdwijnen, mits de oorzaak wordt opgeheven.

Schimmelnagel (mycose)

De schimmelnagel, in de volksmond ook kalknagel genoemd, wordt veroorzaakt door een trychofytine-infectie en begint bij de vrije nagelrand. Vandaaruit groeit de schimmel in de nagelplaat naar de basis van de nagel. De nagelplaat ziet er dan vaak verkleurd (geelbruine strepen), dof en brokkelig uit. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. De nagel kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.

Behandeling
De behandeling is niet eenvoudig en soms zelfs niet mogelijk. Schimmelnagels worden het beste behandeld met medicijnen. De huisarts stelt vast of er sprake is van een schimmel en welke het betreft. De arts zal tabletten of een tinctuur adviseren.  De pedicure kan dit proces goed ondersteunen. Zij werkt hygiënisch en freest de nagel(s) zo dun mogelijk af, waardoor de tinctuur beter zijn werk kan doen. En zij maakt de omgeving van de nagel(s) goed schoon. Doordat de schimmelnagel erg traag groeit, kan genezing wel een jaar duren.

De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen en wassen met te veel zeep kunnen infectie stimuleren. Wanneer u op genoemde plekken op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel komt het meest voor aan de grote teen. Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken.

De behandeling
Een ingroeiende nagel kan door de pedicure goed behandeld worden. Hierbij wordt het eelt met een frees uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel druk-vrij gelegd. Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure bij de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.

Als de nagel te kort wordt geknipt en de hoeken worden weggehaald, geeft dat een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, waardoor het ingroeien opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. In veel gevallen speelt meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.